18 martie 2011

Experiment social - Japonia - Romania

Avem o luna plina de evenimente.
Prima data Columbeni cu divortul si lupta lor. La scurt timp au venit tare din urma Oana si Pepe. Cum imi plac mie teoriile conspiratiei, m-am gandit ca poate divortul Oana - Pepe e unul regizat, pentru a distrage atentia publicului de la primul divort si sa-si poata aranja Irinel ploile. Si sa nu uitam de Gaddafi si revolta din Libia.
Oricum ar fi, natura le-a dejucat planurile si cavalcada de evenimente din Japonia le-a luat capul de afis celor doua perechi "celebre". Cred ca mor toti patru de ciuda si sigur Irinel face spume si si-a trimis secretarii in lumea larga sa vada pe cine trebuie sa plateasca sa nu-i mai ia fata la prime time cu cutremure, tzunami-uri, avarii nucleare si alte nimicuri. Adica cum la Acces direct se vorbeste de Japonia si nu de criza de la Izvorani!!! Si inregistrarile soc si senzationale care le mai are de dezvaluit el cui le arata???
Pe de alta parte in Japonia e jale, dar asta sigur stie toata lumea deja. Se intreba un prieten ca de ce nenorociri de-astea apar in tari sau zone unde traiesc oameni muncitori. Raspunsul e unul simplu: pentru ca ei pot sa-si revina, pot sa puna umarul si sa repare tot ce s-a stricat intr-un timp extrem de scurt. Daca ai un angajat capabil ii tot dai de lucru, ca poate, la unul mai "prostovan" ii dai sarcini mai putine si mai usoare, ca saracul nu poate sa faca fata. La fel si in cazul dezastrelor.
Azi aveam deja subiectul acestui post dar ma gandeam daca sa-l public sau nu. O stire vazuta la televizor in aceasta seara mi-a ridicat mingea la fileu. Sub spectrul crizei nucleare de la centrala Fukushima Daiichi toata lumea fuge din Japonia. In primul rand strainii si apoi japonezii. Sunt tari precum China (care nu-s chiar prieteni cu Japonia), Franta sau Anglia,  care si-au aratat disponibilitatea sa primeasca cetateni japonezi refugiati. Noi, ca de obicei, in loc sa ne gandim cum sa-i ajutam pe Japonezi avem probleme cu gasirea fondurilor pentru a-i repatria pe ai nostri.
Si acum experimentul social - precizez de la inceput ca e unul absolut ipotetic, imposibil de realizat si foarte improbabil, altfel spus e o idee cat se poate de utopica. Sa presupunem, prin absurd, ca Japonia ar deveni nelocuibila si toti oamenii de acolo ar trebui sa se mute undeva. Cum propunerea lui Jirinovski de a se muta in Siberia nu cred ca-i atrage prea mult Romania ar fi o varianta interesanta pentru o parte din japonezi. Sa presupunem ca si noi am vrea sa-i primim si gasim si fonduri sa-i aducem. Noi suntem cam 22 de milioane dupa ultimul recensamant si ca experimentul meu sa functioneze in conditii ideale ar trebui sa fim gazde bune pentru aproximativ 22 de milioane de japonezi.
Lasam lucrurile sa functioneze cam 20 de ani si apoi testam sa vedem ce s-a intamplat. Dupa mine sunt doua variante:
1. Invatam noi sa muncim, sa ne vedem de treaba si sa o facem cum trebuie, ca japonezii, poate chiar sa devenim workoholici
2. Invata ei cum sa traga chiulul, sa-i intereseze tot timpul ce face capra vecinului, sa faca lucrurile pe jumatate si sa fie neseriosi.

Cu o saptamana sau doua inainte de cutremur un ministru japonez si-a dat demisia de onoare ca a primit donatii de 3000 de dolari in decurs de  cativa ani (in transe de 600 de dolari) de la o prietena din facultate care intre timp devenise cetatean coreean si conform legii nipone donatiile electorale de la cetateni straini reprezinta mita. Bineinteles ca respectiva femeie nu stia acest lucru si sunt mai mult decat sigur ca a facut aceste donatii din simpatie si spune articolul respectiv ca nu a primit nici un favor in schimbul donatiei.
Ai nostri politicieni se tin toti, vorba lui Badea (Mircea Badea), curve virgine si in 20 de ani n-am vazut, sau nu tin minte sa fi vazut sa-si fi dat vreunul demisia de onoare.
Dar daca aducem 44 de milioane de japonezi, credeti ca au/avem vreo sansa? Sau dupa o saptamana de stat in Romania vor accepta bucurosi propunerea lansata de Jirinovski ca pana si in Siberia e mai bine?
Update: Am gasit un articol care intareste postul meu:
http://www.gandul.info/news/m-am-enervat-revolta-unei-doctorande-romance-din-japonia-aici-nimeni-nu-s-a-batut-pe-zahar-8074853

Niciun comentariu: