16 martie 2011

Gaddafi - si de ce nu-i bine sa scuipi unde ai lins (sau viceversa)

Interviul cu Saif al-Gaddafi

In general daca vrei sa-ti iasa bine o intalnire de afaceri, si nu numai, sunt trei subiecte mari care trebuie evitate: religia, fotbalul si politica. Si in postarile mele incerc sa evit aceste subiecte, fotbalul nu ma incanta in mod deosebit (nu sportul ci industria din jurul sportului), religia si politica sunt niste subiecte vaste si "abstracte", in sensul ca putem trai foarte bine cu ele si/sau fara ele si, lasand la o parte curentele extreme, unii cu altii avand convingeri politice si religioase diferite.
Dar situatia actuala din Libia, o tara pe care vroiam sa o vizitez inca sub regimul lui Gaddafi (un fel de Cuba din nordul Africii), m-a facut sa nu ma pot abtine.
Gaddafi e unul din cei mai pitoresti dictatori in viata, excentric (garzile de corp personale sunt femei), cu copii la fel de excentrici ca el, cu un cult al personalitati cel putin la fel de dezvoltat ca al lui Ceausescu (cum ii sta bine unui dictator), urat de americani (cetatenii americani nu au nici o sansa sa primeasca vreodata viza de Libia sub actualul regim, asa cum nici Libienii nu primesc viza de State), prieten (sau fost prieten) cu multi presedinti si ex-presedinti europeni.
Ce m-a convins pe mine sa scriu despre el e interviul cu unul din baietii lui, Saif al-Gaddafi, interviu care m-a facut sa rad in hohote.
Situatia din nordul africii e o tesatura de interese de putere si financiare a marilor puteri europene ce au avut colonii in zona (Franta - Maroc, Algeria si Tunisia, Anglia - Egiptul, Italia - Libia) si e incredibil de complicata. Majoritatea sunt dictaturi sprijinite de regimurile "democrate" din tarile "civilizate".
Normal ca pentru acest sprijin toti dictatorii din zona platesc tributul cuvenit dar pana acum nici unul dintre ei nu a venit sa-i bata obrajul unui presedinte european in direct la televizor. Ei bine, Gaddafi, prin Saif, a facut-o. Bineinteles ca discursul lui Saif e plin de propaganda pro Gaddafi dar a spus si doua lucruri interesante si adevarate.
Primul ar fi ca nu numai ca l-a facut pe Sarkozy "clown" (nu cred ca trebuie sa traduc) dar i-a si reamintit ca au finantat campania electorala a acestuia si ca are niste datorii de platit poporului libian.
Si daca nu a fost de ajuns faza cu Sarkozy a facut si misto de liga araba si decizia acestora de a-i exclude pe motiv ca ar fi un regim nelegitim, amintindu-le ca toate tarile arabe sunt conduse de regime nelegitime si sa-si revina, sa nu se mai creada Uniunea Europeana sau Statele Unite.
Am ras cu lacrimi, si concluzia din titlu se trage singura. Urmariti sau cititi interviul, merita.
PS Daca tot m-am apucat de politica trebuie sa spun ceva si de Basescu. Desi istoria lui politica e plina de tradari sarkoziste de data asta s-a intamplat sa aiba coloana vertebrala. Dupa cum observati nu spun ca a avut ci spun ca s-a intamplat, si accentuez pe acest s-a intamplat. De ce a facut-o va ramane un mister, poate doar sa i-o plateasca lui Sarkozy, sau poate pentru ca serviciile noastre de informatii au fost mai bine informate decat cele franceze (mira-m-as, deoarece francezii sunt cei mai tari in zona magreb), dar de data asta a iesit bine Base.
De ce a tradat Sarkozy e destul de evident. El e primul presedinte francez "a l'americaine" si devieaza de la politica traditionala franceza care era cu interese puternic diferite de cele ale Statelor Unite si Marii Britanii si se pliaza mai mult pe interesele americane. Acum sunt curios cum vor evolua relatiile Frantei cu Algeria, Maroc si Tunisia dupa ce regimurile de acolo au vazut cat de repede a tradat Sarkozy. Sunt curios de asemenea si ce va face Sarkozy daca se adevereste ca Libia i-a finantat campania electorala, isi va prezenta demisia de onoare sau va tace ca porcul in papusoi (eu presupun ca a doua varianta va fi cea aleasa de el, "pentru binele Frantei si a francezilor"). Oricum, si istoria Frantei si istoria Romaniei (ca doar pe modelul francez functionam) e plina de exemple de duplicitate politica, asa ca nu ma mira pozitia acestui "clown", (citat din Saif)
In incheiere o intrebare: mai stie cineva ceva de fostul presedinte al Egiptului??? Ultima stire auzita despre el a fost ca ar fi intrat in coma si a fost mutat de urgenta la un spital in Germania. Cred ca e un spital unde se servesc cocktail-uri cu umbrelute.

Niciun comentariu: